Florian Muehlfried – Sharing the Same Blood: Culture and Cuisine in the Republic of GeorgiaFlorian Muehlfried – Sharing the Same Blood: Culture and Cuisine in the Republic of Georgia

This mainly ethnographic paper takes as its starting point two main questions. Why is the Georgian capital of Tbilisi among the cities with the highest density of restaurants, cafés and bars in the post-Soviet region? And to what extent does the popular taste for overindulgence amount to a form of compensation and escapism? With these questions in mind, I distinguish between three forms of socializing in Tbilisi society, putting each one into context: banqueting, beer-drinking and tea-drinking. Each of these forms evokes a particular pattern of ritualized behavior and public communication: formalized speech, colloquial speech, irony, flirting, and communicating with the dead. Georgian fast and festive foods are both considerably standardized and inscribed in performances of national culture. In diasporical contexts, a specific sauce called tqemali sometimes essentialises national identity. Finally, a historical framing illustrates the key role of eating and drinking in the maintenance and shaping of Georgian national identity.

Muehlfried, F. (2008). Sharing the same blood–culture and cuisine in the Republic of Georgia. Anthropology of food, (S3).

Downloadმოცემულ ეთნოგრაფიული ხასიათის სტატია ორ კითხვაზე ცემს პასუხს. რატომ გამოირჩევა თბილისი სხვა პოსტსაბჭოთა რეგიონის ქალაქებს შორის რესტორნების, კაფეების და ბარების ყველაზე მაღალი კონცენტრაციით? ასევე, რამდენადაა გამოწვეული საკვების დიდი ოდენობით ბოროტად გამოყენების ტრადიცია კომპენსაციის და რეალობისგან გაქცევის ფორმა? ამ კითხვების ფონზე, ავტორი აანალიზებს თბილისის საზოგადოების სოციალიზაციის სამ ფორმას: ბანკეტებს, ლუდის და ჩაის სმას. ყველა ზემოთჩამოთვლილ ფორმას გააჩნია რიტუალიზებული ქცევის და საზოგადო კომუნიკაციის განსაკუთრებული თავისებურება ფორმალიზებული საუბრის, ირონიის, ფლირტის და გარდაცვლილებთან კომუნიკაციის სახით. ქართული სუფრა და საკვები საკმაოდ სტანდარტიზებულია და ეროვნულ კულტურაში დამკვიდრებულია. დიასპორულ კონტექსტში, განსაკუთრებული ტიპის საწებელი სახელად ტყემალი ხშირ შემთხვევაში, ასახავს ეროვნულ იდენტობას. დაბოლოს, ისტორიული მიმოხილვა ასახავს ჭამისა და სმის საკვანძო როლს ქართული ეროვნული იდენტობის ჩამოყალიბების საქმეში.

Muehlfried, F. (2008). Sharing the same blood–culture and cuisine in the Republic of Georgia. Anthropology of food, (S3).

ჩამოტვირთვა

Filed in: Academic Articles, Anthropology, Publication Type, Society Tags: ,

You might like:

Florian Mühlfried – Celebrating Identities in Post-Soviet Georgia Florian Mühlfried – Celebrating Identities in Post-Soviet Georgia
Florian Mühlfried – Banquets, Grant-Eaters and the Red Intelligentsia in Post-Soviet Georgia Florian Mühlfried – Banquets, Grant-Eaters and the Red Intelligentsia in Post-Soviet Georgia
<!--:en-->Kevin Tuite – The Autocrat of the Banquet Table: the political and social significance of the Georgian supra<!--:--><!--:ka-->Kevin Tuite – The Autocrat of the Banquet Table: the political and social significance of the Georgian supra<!--:--> Kevin Tuite – The Autocrat of the Banquet Table: the political and social significance of the Georgian supraKevin Tuite – The Autocrat of the Banquet Table: the political and social significance of the Georgian supra
<!--:en-->Paul Manning – Socialist Supras and Drinking Democratically: Changing Images of the Georgian Feast and Georgian Society from Socialism to Post-socialism<!--:--><!--:ka-->Paul Manning – Socialist Supras and Drinking Democratically: Changing Images of the Georgian Feast and Georgian Society from Socialism to Post-socialism<!--:--> Paul Manning – Socialist Supras and Drinking Democratically: Changing Images of the Georgian Feast and Georgian Society from Socialism to Post-socialismPaul Manning – Socialist Supras and Drinking Democratically: Changing Images of the Georgian Feast and Georgian Society from Socialism to Post-socialism

Leave a Reply

Submit Comment
© 2019 Georgica. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.